bcn_menjarBCN COMPARTEIX EL MENJAR

L’any 2012 neix el projecte BCN comparteix el menjar, un projecte d’aprofitament de recursos alimentaris i treball en xarxa que contribueix a reduir la situació de pobresa a la ciutat de Barcelona. L’objectiu d’aquest projecte impulsat per la ONG Nutrició Sense Fronteres és protegir el dret universal a l’alimentació dels ciutadans de Barcelona en situació de pobresa, alhora que es redueix el malbaratament alimentari.

L’ONG Nutrició Sense Fronteres implementa un procés d’aprofitament de menjar cuinat excedent provinent dels grans hotels, empreses alimentàries i càterings de la ciutat, amb l’objectiu de proveir d’aliments a diferents entitats socials. El menjar excedent es congela i distribueix sota unes estrictes condicions de qualitat en un transport refrigerat i sense perdre la cadena del fred, per tal de distribuir-lo a les entitats socials.

Mitjançant un control de qualitat dels aliments i la formació als diferents manipuladors d’aliments del projecte, NSF garanteix les condicions òptimes d’higiene i de seguretat alimentària en tot el procés. Gràcies a tot el circuit de treball aconseguim aprofitar el menjar cuinat en hotels, empreses alimentàries.

El projecte funciona gràcies a la participació de 17 hotels de 4-5 estrelles i 17 empreses alimentàries de la ciutat de Barcelona, on gràcies a la recuperació dels seus excedents alimentaris s’han recuperat i distribuït més de 190.000 àpats a les entitats socials beneficiàries. Des de l’inici del projecte s’han recuperat i distribuït més de 78.000 Kg d’aliments cuinats i saludables a un total de 15 entitats socials beneficiàries, que han donat els aliments a més de 67.000 persones cada any.

logo_pontalimentari_petitPONT ALIMENTARI

L’any 2015 neix el Pont Alimentari, un projecte de reducció del malbaratament alimentari i foment de la solidaritat, que impulsem des de Rezero i la Fundació Banc de Recursos, amb el suport inicial del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i, en una segona fase, de la Fundació La Caixa i l’Agència de Residus de Catalunya.

El projecte contribueix a pal·liar una triple problemàtica:

  • Econòmica (el malbaratament d’aliments genera uns costos importants per les empreses).
  • Ambiental (generació de residus)
  • Social (dificultats d’alimentació per part de moltes famílies i persones)

Els tres eixos fonamentals que oferim des del Pont Alimentari són: una diagnosi i una proposta de bones pràctiques envers el malbaratament alimentari a les empreses; accions de sensibilització; i una xarxa d’interacció (Pont) entre empreses donants i entitats receptores d’aliments per tal d’aprofitar els excedents i donar resposta a una necessitat social. Per això, el projecte es dirigeix a empreses de càtering, restauració o comerços d’aliments que volen reduir el malbaratament alimentari als seus establiments i donar els seus excedents, i també a entitats de suport a col·lectius vulnerables de Catalunya. De forma paral·lela es desenvolupen accions de sensibilització dirigides tant als clients i personal de les empreses com a la població general amb l’objectiu de fomentar un canvi de comportament i actitud envers el malbaratament.

Així doncs, el Pont Alimentari difon experiències de bones pràctiques del sector alimentari per reduir el malbaratament i ofereix solucions per minimitzar-lo en origen i, alhora, canalitzar a entitats d’acció social les minves aprofitables que estan en condicions i garanteixen la seguretat alimentària. A fi de facilitar la creació de xarxes locals i de proximitat, actuem amb una relació molt propera i intentant adaptar-nos a les necessitats tant de les empreses com de les entitats.