Visitem el restaurant La Font de Prades, situat al Poble Espanyol de Barcelona. Un espai rústic i acollidor on es venera la cuina mediterrània. Entrevistem en Pere Chias, el seu director de sala, per parlar sobre com els ha anat l’entrada al projecte Remenja’mmm i perquè ens expliqui les seves primeres impressions.
Per què us heu adherit a la campanya? Com valoreu la iniciativa?
Considerem que és una molt bona opció, conciencia a la gent de que poden aprofitar el menjar que es deixen al plat. És molt habitual que la gent demani molt i que després no s’ho puguin acabar. I, tot i que nosaltres ja fa temps que oferim el tupper de plàstic per emportar, una campanya a nivell d’entitats i institucions acabarà amb la timidesa de la gent.
Per tant, creus que aquest recolzament exterior ajuda a reduir el malbaratament?
Exacte. No es tracta només de que un restaurant ofereixi que t’emportis el menjar, sinó que hi ha una campanya estructurada darrere i això fa que la gent s’hi volqui més.
I a nivell de beneficis, què us aporta participar-hi?
Probablement la gent tendeix més a demanar el format menú si sap que s’ho pot emportar enlloc de demanar un sol plat, si saben d’entrada que no llençaran diners ni menjar no els preocupa excedir-se. Així poden provar el menú en la seva totalitat sense por a quedar-se tips abans d’hora.
Com estan responent els clients?
La gent respon força bé. Com sempre, n’hi ha que no fan gaire cas però la majoria responen bé i s’ho enduen. Ho veuen una bona iniciativa i això els anima.
Són coses que a vegades com a client costen de plantejar però quan els hi proposem pensen que és una molt bona opció.
I els treballadors? Com ho porten?
La veritat és que ha estat molt fàcil implantar-ho als treballadors. L’explicació a donar és molt simple i a més a més el tupper i la bosseta ho fan més fàcil.
Per acabar, recomanaríeu a altres restaurants participar-hi?
I tant! Ho recomanaria a tots els restaurants. Quan retiro una taula i vec el que hi ha al plat penso: per què ho hem de llençar això? I segur que no sóc l’únic.
També és veritat que com que desconeixem què fa el client amb el tupper al sortir del restaurant hi ha un risc de deteriorament per mala conservació. Això, que no està a les nostres mans i depèn també del producte, podria afectar a la satisfacció del client amb el menjar que s’ha emportat. Tot i això, en general crec que pot donar una bona imatge al restaurant. Al cap i a la fi és una mostra de sensibilitat, valors humans i ecològics.